RESEARCH OF TRENDS IN DEMAND FOR STEM SKILLS IN THE ECONOMIC SECTOR: ДОСЛІДЖЕННЯ ТРЕНДІВ ПОПИТУ НА STEM-НАВИЧКИ В ЕКОНОМІЧНІЙ ГАЛУЗІ - Zhang, Wen (Фізико-математична освіта, 2025)
Формулювання проблеми. У сучасній економіці STEM-навички (Science, Technology, Engineering, Mathematics) стають важливими для аналізу даних, моделювання ринків та прийняття рішень. Аналіз попиту на STEM-навички стає не просто актуальним, а критично важливим для розуміння майбутніх тенденцій у сфері зайнятості, освіти та економічного розвитку. Це пов’язано з тим, що цифровізація охопила всі сфери суспільного життя – від фінансових послуг до виробництва, від державного управління до соціальних комунікацій. Тому актуальним стає аналіз трендів попиту на STEM-навички в економічній галузі.Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на змішаній методології (якісні і кількісні дані) з використанням відкритих та професійних джерел: контент-аналіз вакансій, порівняльний аналіз для зіставлення вимог до кандидатів, аналіз діапазонів зарплат і галузевих трендів, аналіз змісту освітніх програм підготовки економістів. Ми використали первинні (емпіричні) і вторинні джерела даних.Результати. Ми встановили, що більше половини вакансій для економістів у ЄС та США вимагають хоча б базових навичок програмування або використання AI-інструментів. У країнах Європи та США акцентується увага на AI, Machine Learning, FinTech, в країнах Азії (Сінгапур, Гонконг) є попит на аналітиків та фахівців з блокчейну. В Україні відбувається зростання потреб у дата-аналітиках для аграрного та IT-експорту, а також у фінансових моделювальниках. Порівняння попиту на STEM-навички в економіці засвідчило галузеві особливості для України і Європи.Висновки. Країни, які інвестують у STEM-освіту, отримують значні переваги у розвитку високотехнологічних галузей. Україна, як і інші країни з економікою, що розвивається, мусить адаптуватися до цих трендів, щоб не відставати. Українська система освіти має забезпечувати випереджувальну підготовку фахівців-економістів, а тому перспективним бачиться вивчення студентами Python + SQL та стажування в європейських компаніях, упровадження міждисциплінарних курсів та співпраця з IT-сектором.
Keywords: STEM-навички; STEM; STEM-освіта; тренд попиту; економічна галузь; майбутній економіст; бакалавр з економіки; освіта