ТЕОРЕТИЧНЕ ПРОЄКТУВАННЯ ЗМІСТУ ІНФОРМАТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ МЕДИЦИНИ - Микитенко, Павло; Галицький, Олександр (Фізико-математична освіта, 2024)
Формулювання проблеми. В публікації обґрунтовано принципи наукового проєктування змісту інформатичної підготовки здобувачів вищої медичної освіти. Впродовж останніх десятиліть інформаційно-цифрові технології активно інтегрувались в галузь охорони здоров’я України. Саме змістом інформатичної підготовки майбутніх магістрів медицини задається система наукових положень, оволодіння якими забезпечує основу для їх професійної діяльності з використанням інформаційно-цифрових технологій.Матеріали і методи. Для досягнення поставленої мети роботи були використані загальнонаукові теоретичні та емпіричні методи, а саме: бібліосемантичний метод з метою аналізу науково-методичної та психолого-педагогічної літератури з проблеми дослідження; метод системного аналізу для порівняння та узагальнення вітчизняного та іноземного досвіду проєктування змісту інформатичної підготовки майбутніх магістрів медицини; емпіричні – бесіди з учасниками освітнього процесу; педагогічні спостереження; анкетування; тестування.Результати. Здійснено аналіз науково-методичної літератури, з метою виокремлення чинників та критеріїв для добору навчального матеріалу змістових модулів інформатичних дисциплін, а саме: фундаментальності, узагальнення та професіоналізації. Розкрито аспекти наукового проєктування складових змісту інформатичної підготовки, що дало змогу встановити етапи діяльності (дослідження ролі інформаційно-цифрових технологій на локальному (в навчанні) та глобальному (в медицині) рівнях; застосування інформаційно-цифрових технологій; навчання; комунікація; підготовка до професійної діяльності) та конкретні професійні завдання майбутніх магістрів медицини з використанням інформаційно-цифрових технологій. На принципах модульного та системного підходу спроєктовано структуру змісту навчальної дисципліни. Запропоновано послідовність дій для розробки навчальної дисципліни, виокремлення мети, цілей, завдань та наповнення її змісту.Висновки. Практична реалізація системи інформатичної підготовки майбутніх магістрів медицини повинна реалізуватися за рахунок коригування і модифікації змісту інформатичної підготовки. Запропонована концепція наукового проєктування змісту навчання направлена на системну організацію інформатичної підготовки майбутніх магістрів медицини, що орієнтована на використання положень модульного, системного та компетентнісного підходів і забезпечує можливість індивідуалізації інформатичної підготовки в умовах інформатизації освіти.
Keywords: інформатична підготовка; інформаційно-цифрова компетентність; майбутні магістри медицини; зміст навчання; професійні завдання