МЕТОДИ ФРАКТАЛЬНОГО ПІДХОДУ В ОСВІТІ: ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА КОНЦЕПЦІЇ КОМП'ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Юркович, Наталія; Мар’ян , Михайло; Опачко, Магдалина; Шебень, Владімір (Фізико-математична освіта, 2023)
Формулювання проблеми. На сучасному етапі розвитку наукової освіти та інформаційних технологій важливою є їх інтеграція, взаємодоповнюваність і реалізація. Тому пошук методики навчання природничих дисциплін, заснованої на принципах самоорганізації та комп’ютерного моделювання, відповідає безпосереднім завданням сучасності.Матеріали і методи. Використовуються методи порівняльного аналізу, комп’ютерного моделювання та стратегії узагальнення. В основу дослідження покладено зміст курсу фізики та використання мови програмування.Результати. Запропоновано інноваційний фрактальний підхід до викладання фізико-математичних дисциплін як метод вдосконалення самостійного та творчого комп’ютерного моделювання природних явищ. Фундаментальні принципи об’єктно-орієнтованого програмування (інкапсуляція, успадкування, поліморфізм) виявилися впливовими у формуванні фізико-математичних аспектів інформаційної архітектури сприйняття навчальних дисциплін. Продемонстровано можливість використання цього підходу в інших розділах фізики. Розроблені ітерації фрактальної структури представлені на прикладі вивчення розділів фізики «Геометрична оптика» та «Хвильова оптика». Показано, що кожна ітерація характеризується синергією: додавання нової ітерації забезпечує якісне та поглиблене сприйняття нової інформації.Висновки. Формування зазначеної цілісної фрактальної структури зумовлює цілісність сприйняття інформації, а її формування відбувається інтуїтивно. Аналіз проведених досліджень підтвердив інноваційність та ефективність фрактального підходу. Цей підхід може бути використаний для розробки систем обробки та передачі інформації, інтелектуальних інформаційних матеріалів, штучного інтелекту.
Keywords: комп'ютерне моделювання; фрактальний підхід; процеси самоорганізації; синергетика; фізико-математична освіта; штучний інтелект