КОМП’ЮТЕРНЕ ТЕСТУВАННЯ В СИСТЕМІ МОНІТОРИНГУ УСПІШНОСТІ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ М(Ф)ЗВО - Кучин, Юрій; Власенко, Олег; Кучеренко, Інна; Микитенко, Павло (Фізико-математична освіта, 2022)
Формулювання проблеми. У статті наведено результати наукового дослідження з питань функціонування системи моніторингу успішності майбутніх магістрів медичних (фармацевтичних) закладів вищої освіти (М(Ф)ЗВО). Одним з елементів системи моніторингу успішності є ректорський зріз знань студентів з дисциплін, які входять в єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ). Матеріали і методи. Для виконання поставлених завдань дослідження було використано комплекс наукових методів досліджень, а саме: бібліосемантичний метод, метод системного аналізу, тестування майбутніх магістрів М(Ф)ЗВО на платформі дистанційного навчання LIKAR_NMU, статистичні методи, аналіз статистичних даних у досліджуваних групах, визначення надійності тестів (альфа Кронбаха), складності та індексу дискримінації тестових завдань.Результати. За результатами онлайн тестування визначалися показники абсолютної та якісної успішності майбутніх магістрів М(Ф)ЗВО. Здійснено комплексну експертизу якості тестових завдань після проведення ректорського зрізу, що дає змогу поліпшити якість тестових матеріалів і сформувати банк стандартизованих тестових завдань та тестів. Зокрема, визначено критерії надійності тестів за допомогою коефіцієнту альфа Кронбаха, що дало підстави констатувати «високу» й «дуже високу» надійність тестів. Проведено психометричний аналіз тестових завдань та побудувано діаграми психометрії тестових завдань з метою коригування тестових матеріалів. Висновки. Проведення щоквартального ректорського зрізу забезпечує можливість для систематичного моніторингу успішності студентів та коригування їхньої навчальної траєкторії. Запровадження тестування в освітній процес М(Ф)ЗВО є значним кроком на шляху розвитку методики діагностики та контролю рівня засвоєних знань студентів. Однак тестування не повинно замінити традиційні методи педагогічного контролю та діагностики, а має лише деякою мірою доповнити їх.
Keywords: моніторинг; успішність; тестування; майбутні магістри в галузі 22 «Охорона здоров’я»