ФАХОВИЙ СЕМІНАР «ОСНОВИ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ ВЧИТЕЛЯ ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ» В СИСТЕМІ ДУАЛЬНОЇ ОСВІТИ МАГІСТРІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «СЕРЕДНЯ ОСВІТА (МАТЕМАТИКА)» - Школьний , Олександр (Фізико-математична освіта, 2022)
Формулювання проблеми. У сучасних економічних умовах переважна більшість студентів магістратури спеціальності «Середня освіта (Математика)» в НПУ імені М.П. Драгоманова перебуває в ситуації вимушеної «дуальності» їх освіти. Внаслідок цього виникають труднощі з організацією процесу навчання таких студентів, а також із якістю засвоєння ними матеріалу освітньої програми. Природним видається переведення таких студентів на дуальну форму здобуття освіти. Це дозволить вирішити значну частину згаданих організаційних та методичних проблем. Дуальна освіта вимагає принципово нових форм організації навчання. Важливим елементом у її структурі є фаховий семінар «Основи професіоналізму вчителя закладу загальної середньої освіти». Цей семінар призначений для швидкого реагування на поточні проблеми молодого вчителя, що виникають у процесі його адаптації до умов роботи в школі. Матеріали і методи. Для досягнення цілей статті ми застосовуємо емпіричні методи: власне опитування за допомогою електронного засобу (Google forms), спостереження за навчальним процесом студентів, а також аналіз результатів їхніх досягнень. У дослідженні використано комплекс методів наукового пізнання: порівняльний аналіз для з’ясування різних поглядів на проблему; систематизація та узагальнення для формулювання висновків і методичних порад; узагальнення педагогічного досвіду і спостережень. Результати. Зміст фахового семінару можна розбити на три основні змістові модулі – «Методи організації навчального процесу в сучасній школі», «Сучасні методи оцінювання навчальної діяльності учнів» і «Організація позакласної та виховної роботи в сучасній школі». Кожен із них призначений для формування фахових компетентностей магістранта згідно з його освітньою програмою. Зміст і порядок вивчення цих модулів не є жорстко визначеним, цей зміст має підлаштовуватися під потреби конкретного студента. Керівник семінару має можливість також залучати до роботи зовнішніх експертів, що є фахівцями з педагогіки, психології, юриспруденції, а також практикуючих учителів та адміністраторів шкіл. Висновки. Як показує опитування магістрів та спостереження за їх роботою під час занять фахового семінару, більшість із студентів позитивно сприймають його введення до освітньої програми та задоволені якістю проведення занять. Весь матеріал навчальної програми фахового семінару магістранти вважають актуальним і потрібним для своєї подальшої роботи, що показує правильність обраного напрямку їх підготовки. Отже, педагогічно виважене застосування дуальної форми здобуття освіти із широким залученням дистанційної та змішаної форми проведення занять на основі сучасних технологій дозволить забезпечити належну якість підготовки майбутніх учителів математики.