STUDYING COORDINATES AND VECTORS IN 8TH GRADE OF NUS ACCORDING TO THE AUTHOR’S TEXTBOOK OF THE INTEGRATED COURSE OF MATHEMATICS: ВИВЧЕННЯ КООРДИНАТ І ВЕКТОРІВ У 8 КЛАСІ НУШ ЗА АВТОРСЬКИМ ПІДРУЧНИКОМ ІНТЕГРОВАНОГО КУРСУ МАТЕМАТИКИ - Shkolnyi, Oleksandr (Фізико-математична освіта, 2026)
Формулювання проблеми. Реформа «Нова українська школа» (НУШ) спрямована на формування в учнів ключових компетентностей, які сприятимуть їх подальшому навчанню у вищій школі та самореалізації в майбутній професійній діяльності. Згідно з цією реформою за процес навчання в українських школах організовано наступним чином: за затвердженими Державними стандартами освіти і базовим навчальним планом, розроблено модельні навчальні програми з усіх освітніх галузей, зокрема, з математики, а вже за цими модельним програмами створюються підручники та інші засоби навчання. Метою статті є висвітлення методичних особливостей вивчення координат і векторів у 8 класі Нової української школи за підручником авторського колективу Олександр Школьний, Євген Нелін, Андрій Миляник, Юлія Простакова, створеного за модельною навчальною програмою авторського колективу на чолі з Марією Василишин. За цією програмою і підручником вектори і координати вивчаються саме у 8 класі. Це дасть можливість вивчати тему «Геометричні перетворення площини» на початку 9 класу, а вивчення цієї теми в подальшому сприятиме більш коректному викладу матеріалу, що стосується побудови графіка квадратичної функції методом геометричних перетворень. Крім того, координати і вектори потрібні у 8 класі, зокрема, вчителям фізики для розв’язування багатьох задач цієї освітньої галузі. Методи та матеріали. Було використано теоретичний аналіз методичної літератури, порівняльний аналіз, систематизацію та узагальнення наявних теоретичних досліджень з тематики статті, а також педагогічне спостереження та узагальнення власного педагогічного досвіду щодо навчання математики у 8 класі НУШ. Результати. У роботі ми детально описуємо методику вивчення координат і векторів, яке передбачає вивчення наступних підрозділів: «Система координат на площині. Координати середини відрізка. Відстань між двома точками з даними координатами. Рівняння кола.», «Вектор. Модуль вектора. Колінеарні та рівні вектори. Дії над векторами.», «Координати вектора. Дії над векторами в координатні формі.», «Рівняння прямої. Взаємне розташування кола і прямої та двох кіл.», «Скалярний добуток векторів та його застосування.» Зокрема, важливим для вивчення координат вектора є введення поняття базису, який відповідає заданій системі координат на площині. Це дає можливість досить просто і традиційно для курсу математики ввести поняття координат вектора як коефіцієнтів його розкладу через вектори базису. Висновки. Апробація підручника згаданого авторського колективу протягом 2024-2025 навчального року в навчальних закладах України показує, що учні цілком позитивно сприймають місце і спосіб вивчення координат і векторів на площині та належним чином їх використовують у своїй навчальній діяльності. Однак, пропонований спосіб опанування даного матеріалу учнями 8 класу НУШ потребує подальших досліджень. Проте ми переконані в доцільності та перспективності описаного підходу і будемо й надалі користуватися ним для формування ключових компетентностей учнів.