ЗАСТОСУВАННЯ ЦИФРОВИХ ЗАСОБІВ НАВЧАННЯ ДЛЯ РОЗВ’ЯЗАННЯ ВИРОБНИЧИХ ЗАДАЧ - Витвицька, Оксана; Тимків, Іван (Фізико-математична освіта, 2025)
Формулювання проблеми. У сучасних умовах цифрової трансформації освіти та виробництва особливого значення набуває формування у здобувачів освіти вміння самостійно ставити та розв’язувати задачі оптимізації, що передбачає як оперування класичними математичними методами, так і володіння сучасними цифровими інструментами. Незважаючи на наявність широкого арсеналу готових математичних методів, актуальною залишається проблема розвитку здатності здобувачів освіти самостійно формулювати задачу оптимізації: визначати цільову функцію, систему обмежень, а також інтерпретувати отримані результати у контексті реальної ситуації. Ця здатність є складовою аналітичного та критичного мислення, важливої компоненти компетентнісного підходу в освіті. Водночас, ефективне розв’язання задач оптимізації в сучасному освітньому та професійному середовищі неможливе без застосування цифрових засобів, що наближує освітній процес до реалій професійної діяльності. Матеріали і методи. У дослідженні використано: методи теоретичного аналізу, системного підходу, математичного і комп’ютерного моделювання, цифрові методи дослідження та метод аналізу отриманих результатів. Результати. На основі аналізу виробничої ситуації сформульовано математичні моделі, які її характеризують, отримано розв’язки поставлених задач оптимізації з використанням цифрових засобів навчання. Висновки. Запропонований у статті підхід до розв’язання виробничої задачі з використанням цифрових освітніх інструментів дозволяє не лише продемонструвати ефективність сучасних технологій у моделюванні реальних виробничих процесів, але й сприяє формуванню ключових професійних умінь у здобувачів освіти. Застосування таких інструментів активізує аналітичне мислення, формує навички постановки та формалізації задач, розвиває цифрову грамотність і забезпечує практичну підготовку майбутніх фахівців до діяльності в умовах цифрової економіки.