SETTING AND SOLVING RESEARCH PROBLEMS IN TEACHING MATHEMATICAL DISCIPLINES: ПОСТАНОВКА ТА РОЗВ’ЯЗАННЯ ДОСЛІДНИЦЬКИХ ЗАДАЧ ПРИ ВИКЛАДАННІ МАТЕМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Stegantsev, Eugene; Chernienko Аlena (Фізико-математична освіта, 2025)
Формулювання проблеми. Дослідницькі задачі є необхідною складовою освітнього процесу, їх використання сприяє розвитку критичного та креативного мислення, формуванню вміння діяти в нестандартній ситуації. Поряд з необхідністю ґрунтовних педагогічних досліджень щодо теоретичних основ впровадження технології навчання через дослідження, виникає ціла низка практичних питань, пов’язаних з підготовкою викладача до організації дослідницької діяльності в освітньому процесі. Мета цієї статті – зробити огляд наявних досліджень щодо дослідницького підходу до навчання, описати власний досвід постановки дослідницьких задач при викладанні математичних дисциплін і організації їх розв’язання студентами, проаналізувати можливості знаходження джерел дослідницьких задач та самостійного їх створення. Матеріали і методи. Використона: аналіз застосування окремих компонентів теорії розв’язування дослідницьких задач, аналіз наявних досліджень впливу результатів дослідницької діяльності на підвищення мотивації студентів. У дослідженні використовувались підручники з вищої математики, алгебри та теорії чисел, основ математики для закладів вищої освіти, опрацьовувались наукові публікації та їх обговорення. Результати. Продемонстровано можливості організації дослідницької діяльності студентів при викладанні математичних курсів, використання теорії розв’язання дослідницьких задач, проаналізовано окремі можливості створення дослідницьких задач, розглянуто методи розв’язання запропонованих дослідницьких задач (метод фокального об’єкта, акумулювання навчального матеріалу, брейнштурму). Висновки. Математичні курси є сприятливою базою для забезпечення дослідницької діяльності студентів університету. В статті акцентується увага на включенні дослідницьких задач в процес навчання на постійній основі. Викладачам університетів слід удосконалювати свій власний досвід організації дослідницької діяльності студентів, а також досвід викладачів зарубіжних університетів, які вже певний час працюють над реалізацією технології навчання через дослідження. Зрозуміло, що перехід до цієї технології буде тривалим і потребуватиме поступових змін в навчальних програмах спеціальностей. Необхідними будуть також дослідження, пов’язані з методиками підвищення мотивації студентів для забезпечення результативності дослідницької діяльності.