ПРО ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ДОЦІЛЬНИХ ЗАДАЧ ДЛЯ АКТИВІЗАЦІЇ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ - Васьковська, Ольга; Школьний, Олександр (Фізико-математична освіта, 2024)
Постановка проблеми. Мотивація учнів до вивчення предмета в школі багато в чому залежить від методики, яку застосовує вчитель у процесі навчання, його вміння в цікавій і доступній формі донести до учнів нові знання. Особливої актуальності ця проблема набуває в контексті реалізації проєкту «Нова Українська Школа», який передбачає зміщення акцентів у процесі навчання з учителя на учня, ставить на чільне місце саме його потреби. Для того, щоб дитина була зацікавлена в навчанні та була достатньо мотивованою, варто вчителю мати відповідь на запитання «Навіщо вам потрібно цьому вчитися?». Метод доцільних задач дає одну з можливих відповідей на це запитання, допомагає вчителю мотивувати учня до вивчення математики, вказує напрямки для подальшого використання математичних знань. Важливість розвитку вміння учнів застосовувати математичні знання на практиці додатково підтверджують результати Міжнародних порівняльних досліджень PISA 2018 та PISA 2022, а також статистичні звіти УЦОЯО щодо тестування з математики. Матеріали та методи. Для досягнення нашої мети ми використовуємо теоретичний аналіз методичної літератури, яка стосується обраної теми дослідження. Також ми впроваджуємо емпіричні методи, зокрема, проведення власного опитування через Google Forms, спостереження за навчальним процесом у загальноосвітніх школах і аналіз успішності учнів. Результати. Для вивчення питання доцільність і можливість використання методу доцільних задач під час навчання математики в НУШ було проведено опитування 290 вчителів математики з різним педагогічним досвідом та кваліфікацією з усіх областей України. Зокрема, нами було висунуто припущення про ефективність використання доцільних задач у процесі навчання математики. Опитування відбувалося анонімно та онлайн через платформу Google Forms. Результати опитування свідчать, що значна частина респондентів знайомі з методом доцільних задач і регулярно або постійно застосовують такі задачі в навчальному процесі. Крім того, вони переконані в необхідності включення таких завдань до діючих підручників з математики. У опитуванні також відображено на яких етапах уроку та при вивченні яких змістових ліній курсу математики, на думку респондентів, найбільш доцільно використовувати метод доцільних задач. Висновки. Для забезпечення належної якості набуття учнями необхідних компетентностей, передбачених реалізацією проєкту «Нова Українська Школа», використання доцільних задач на різних етапах уроку та при вивченні різних змістових ліній шкільного курсу математики є цілком доречним і можливим. І хоч наразі лише половина опитаних учителів опитаних постійно використовує такі задачі в своїй педагогічній діяльності, але більшість опитаних вважають їх корисними. Крім того, вчителі висловлюють побажання щодо надання методичної підтримки для ефективного впровадження доцільних задач у навчальний процес, зокрема, у вигляді готових дидактичних матеріалів та методичних рекомендацій щодо їх створення.