РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ ЛІНІЙНОГО ПРОГРАМУВАННЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПРОГРАМНОГО ЗАСОБУ GEOGEBRA - Віра, Марина; Самусенко, Петро (Фізико-математична освіта, 2024)
Формулювання проблеми. Перехід до дистанційного навчання змусив вчителів широко використовувати засоби комп’ютерного навчання, які мають необмежений спектр можливостей при вивченні математики. Практична значущість цих засобів надзвичайно велика. Поряд із їх безпосереднім застосуванням, вони також спонукають до практичного застосування здобутих теоретичних знань. Проте варто дотримуватись балансу в питанні використання даних засобів. Адже вони являють собою ефективний допоміжний засіб навчання і не здатні самостійно сформувати цілісну систему знань учня. В даній статті розглядаються задачі лінійного програмування з використанням програмного сервісу GeoGebra, вивчається проблема ефективного поєднання традиційних методів та засобів комп’ютерного навчання до опанування зазначеної тематики. Матеріали і методи. У дослідженні використовувалися методи наукового пізнання: порівняльний аналіз для з’ясування різних поглядів на проблему та визначення напрямку дослідження; систематизація та узагальнення для формулювання висновків та рекомендацій. Результати. Запропоновано низку задач лінійного програмування, розв’язання яких передбачає поєднання традиційних методів з можливістю демонстрації динамічної моделі розглядуваної задачі в середовищі GeoGebra. Висновки. Запропоновані задачі безумовно будуть корисними учням для усвідомлення практичної значущості математики і тим самим сприятимуть активізації пізнавальної діяльності здобувача. Матеріал статті може бути використаний для підготовки та проведення факультативних занять, оскільки дозволяє зорієнтуватися в сучасній методичній літературі з даної тематики та зазирнути в творчу майстерню провідних науковців в галузі методики навчання математики. Стаття містить методичні рекомендації і адресована вчителям, студентам-математикам вишів, розробникам шкільних навчальних програм з математики, підручників з курсу алгебри і початків аналізу, аспірантам, науковцям в галузі теорії та методики навчання математики.